- Úvod
- >>
- Čerstvo pražená výberová káva
- >>
- INDIA Hulikere
Varianty
| Variant | Dostupnosť | Cena s DPH | Strážny pes | |
|---|---|---|---|---|
| India Hulikere 250 g | Na sklade |
9,90 €
|
Strážny pes |
|
| India Hulikere 500 g | Na sklade |
17,90 €
|
Strážny pes |
|
| India Hulikere 1000 g | Na sklade |
33 €
|
Strážny pes |
|
INDIA Hulikere
Farmár Shreedev a jeho žena Sushmita spravujú tri rodinné kávové farmy - Chinnenahalli, Hulikere a Woodway. Rodina sa pestovaním kávy zaoberá už tri generácie a farma Chinnenahalli je pre nich ich domovom. Farmy sa nachádzajú v pestovateľskej oblasti Baba Budan Giri Hills v indickom Západnom Gháte. Západný Ghát v Indii je jedným z ôsmich „najzaujímavejších“ miest svetovej biodiverzity a tiež svetovým dedičstvom UNESCO. Tento horský reťazec sa tiahne pozdĺž západného pobrežia Indie. Veľa juhoindických riek pramení v týchto horách.
Káva sa na tunajších farmách pestuje v tradičnej polykultúrnej tienistej krajine s vysokou hustotou a rozmanitosťou pôvodných a endemických druhov tienistých stromov, ktoré podporujú širokú škálu vtákov, motýľov a cicavcov. Na plantážach žijú okrem iného endemickí vtáci, ako je ďateľ nilgirijský, škorec Blythov, papagáj malabarský a tiež zraniteľné cicavce, ako je sambar alebo lietajúca veverička a mnoho ďalších. Plantáže sa nachádzajú asi 5 km južne od rezervácie Bhadra Tiger Reserve, ktorá je významným národným parkom a domovom mnohých divokých zvierat vrátane tigra, leoparda, slona a gaurov.
Káva z farmy Hulikere je odrody S795. S795 – jedna z najobľúbenejších odrôd Arabiky, ktorá bola v Indii uvedená na trh v 40. rokoch 20. storočia, s vysokými výnosmi, robustnými zrnami, vynikajúcou kvalitou a relatívnou toleranciou k výskytu listovej hrdze. Táto selekcia bola vyšľachtená na základe odrody Arabica „Kents“, ktorá je známa svojou vysokou kvalitou. Aj dnes je odroda S795 obľúbená u pestovateľov a je hojne pestovanou odrodou Arabiky. V Indonézii je známa aj pod názvom „Jember“.
Odroda S795 je spracovaná premytou metódou. Proces začína ručným zberom zrelých kávových čerešní, ktoré sú potom starostlivo vytriedené, aby sa odstránili nezrelé alebo chybné plody. Po odstránení floates nasleduje odlupovanie. Odšupkované zrná fermentujú 18 hodín vo fermentačných tankoch a po zmäknutí dužiny sú mechanicky premyté čistou vodou. Následne sa káva suší 10 dní na betónových terasách pod tieniacou sieťou, ktorá udržuje teplotu po celý proces pod 38 °C. Aby bolo dosiahnuté rovnomerné sušenie, káva sa každé 2–3 hodiny obracia a každý večer sa zhrnie na hromadu a zakryje, aby bola chránená pred rosou. Ráno sa káva opäť rozprestrie a pokračuje sa v sušení. Dnes je India významným producentom kávy, a to ako Arabiky, tak aj Robusty. Pestuje sa najmä v štátoch ako Karnataka, Kerala a Tamil Nadu, kde sa káva často pestuje v tieni iných plodín ako sú korenie, ovocie či iné stromové kultúry.
A ako sa vlastne káva do Indie dostala?
Káva sa do Indie dostala v 17. storočí z Jemenu, kedy ju z Jemenu prepašoval pútnik Baba Budan. Podľa legendy si so sebou na spiatočnej ceste z Mekky vzal sedem posvätných kávových semienok, ktoré boli vtedajšími jemenskými úradmi prísne kontrolované. Tieto semienka boli začiatkom pestovania kávy v indických oblastiach, ako je región Maisúr, ktorý je dodnes hlavným producentom kávy.
Chuťový profil s tónmi zeleného jablka, sladkého citróna, datlí a medu. V káva môže mať aj príchute indického korenia chai, nugátu a sušeného ovocia. Telo je plné.
Doplňujúce informácie
.png)