- Úvod
- >>
- Čerstvo pražená výberová káva
- >>
- MEXIKO Otipan
Varianty
| Variant | Dostupnosť | Cena s DPH | Strážny pes | |
|---|---|---|---|---|
| Mexiko Otipan 250 g | Na sklade |
9,90 €
|
Strážny pes |
|
| Mexiko Otipan 500 g | Na sklade |
17,90 €
|
Strážny pes |
|
| Mexiko Otipan 1000 g | Na sklade |
33 €
|
Strážny pes |
|
MEXIKO Otipan
Raúl a jeho súrodenci zastupujú už šiestu generáciu farmárov v ich rodine, ktorá sa produkcii kávy venuje nepretržite od roku 1892. S malovýrobou kávy sa v ich rodine začalo už začiatkom 19. storočia. Veľkou výhodou a vlastne zásadnou vecou, ktorú si v rodinnom pestovaní kávy držia po generácie sú veľké populácie včiel a včelárstvo. Asi tucet amerických druhov melipánov sa živí peľom a nektárom z kvetov, ktorým sa na tomto území darí. Táto interakcia medzi miestnou flórou a populáciou endemických včiel dodác ich ekologickému hospodáreniu životne dôležitú zložku. Ekologicky zodpovedné hospodárenie prebieha v mikroklimatickom prostredí zasadenom v doline medzi horami. Rastliny sú prirodzene hydratované hmlou, ktorá stúpa z Mexického zálivu. Farma je domovom bohatej rozmanitosti pôvodných drevín pre túto oblasť a vyniká udržiavaním nadpriemernej úrovne vegetácie.
Dedičstvo pestované od roku 1892
Jednou z kávových kolísok Mexika je oblasť Coatepec. Práve tu sa začal písať rodinný príbeh, a to vďaka semienkam kávy, ktoré z Kuby priviezol Pedro López, majiteľ legendárnej haciendy La Orduña. Zhodou okolností sa dostala do rúk kňaza Andrésa Domíngueza, ktorý ich zasadil na pozemkoch okolo kostola v Teocele. Tieto pozemky vtedy patrili rodine Soto - priamym predkom rodiny. Predkovia neskôr pozemky, na ktorých vyrástli prvé kávovníky v oblasti, darovali miestnej komunite. Dnes na nich stojí srdce celého Teocela: nádvorie kostola, námestie s remeselnými trhmi, spoločenská sála a miestna tržnica. Pre rodinu to nikdy nebol len biznis, ale predovšetkým hlboké korene a odkaz. Priekopnícka vízia rodiny nielenže odštartovala pestovanie kávy v regióne, ale položila základy komunitného života, ktorý pretrváva dodnes. Rodina pestuje kávu od roku 1892. Počas piatich generácií sa dedila nielen pôda, ale predovšetkým vášeň pre špičkovú kávu a odvaha budovať udržateľný model v čase, keď to ešte nebolo bežné. Každá generácia zanechala v histórii farmy nezmazateľnú stopu. Všetko odštartoval prapredok a vizionár Lázaro Soto. V jeho stopách pokračovala Bernardita Soto Mercado, jedna z prvých žien v regióne, ktorá viedla kávovú firmu v neľahkých časoch. O ďalší rozvoj a medzinárodnú slávu, najmä v USA, sa postarali Raúl, Abelardo, Juan a Antonio Martinezovci , ktorí dostali meno Coatepec na svetovú mapu.
Spracovanie kávy
Proces začína zberom kávových čerešní v čase ich najväčšej zrelosti. Potom sú čerešne pod prísnou kontrolou kvality pomleté a podrobené prirodzenej fermentácii, ktorá trvá približne 32 hodín v závislosti od klimatických podmienok. Po overení správnosti fermentácie začína fáza pomalého sušenia, ktorá prebieha pri maximálnej teplote 38 °C. Odrody v tejto dávke sú marsellesa, bourbon a typica a týmto blendom sa snažíme dosiahnuť vyváženú šálku, ktorá dosahuje predovšetkým chuť s jasnou aciditou, ideálnou na vynikajúce espresso.
.png)